3 Şubat 2014 Pazartesi

PASTAAAAA !!!

Gelin beraber hepimizin çok severek yediği, Mutfaklarımızın vazgeçilmezi olan Makarnaya şöyle bir bakalım.

   İnsanlar, doğdukları andan itibaren yaşamak ve bir fizyolojik ihtiyaç olarak da, karınlarını doyurmayı ön planda tutmuşlardır. Gelişen teknoloji ve sistemlerle daha sağlıklı yaşamak için gıdaların üretimi ve beslenmedeki önemini incelenmiştir. Beslenmemizdeki önemli öğelerden karbonhidratlı gıdalar, başta gelmektedir. Bu tür besinlerin başında makarnalar gelir. Bunlar küçük katkılarla lezzetli bir yemek olurken, uzun süre tok tuttukları gibi dengeli beslenmeyi sağlarlar.


BESİN DEĞERİ
 Pasta öncelikle komplex karbonhidratlardan nişastaları sağlar. Bu çabuk kullanılan enerji sağlar, kariojen değildirler ve şeker hastalarına da tavsiye edilirler.Az miktarda lipid, protein içerir. Özellikle glutamik asit içerir. Vitamin olarak B1, B2, PP içerir.

Mineral olarak fosfor, bakır, kalsiyum, demir ve çinko bulunur. Tahıl, sebze, peynirle servis edildiğinde tek bir tabakta tam bir beslenme sağlar. Şişmanlattığı doğru değildir.  100 gr. 350 kcal içerir. Önemli olan sostaki yağları dengelenmesidir. Dişe gelecek şekilde az pişirilirse hazmıda kolaylaşır. %5 daha az kalori sağlar. Fazla ısıya maruz kalmadığından beslenme değerleri daha yüksek olur.

MAKARNA ŞİŞMANLATMAZ  !!!  İNANMIYORSAk Bİ OKUYALIM  ?  ?  ?
Dünyaca meşhur Weight Watchers'in menüsünde makarnanın yeri olduğunu biliyormusunuz  ?
Akdeniz Zayıflama rejiminde her gün makarnaya yer veriliyor.  Makarnanın mideyi 3 saat meşgul ederek aynı zamanda acıkmayı uzak tuttuğunu biliyor musunuz ?
Makarnayı çok pişirip nişastasının pişip şişmesini sağlamayınız. Gıda uzun süre ısıya maruz kaldığından beslenme değerleri azalır. Makarnalı Akdeniz rejimiyle zayıflama yavaş fakat kesin olur.


KALİTELİ İYİ BİR MAKARNA GÖZLE  TANINIR.

Açık sarımtırak renkte,mat değil ve yarı saydam olmalıdır. Beyaz küçük lekeleri olmamalı çünkü eski olduğunu veya başka maddelerin karıştığını belirtir.






MAKARNA PİŞİRİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKNLER
1- Her 100 gr makarna için 1 litre  su kullanın.
2- Az suda pişirilen ve soğuk suya konan  makarna,geç kaynamaya başlar ve makarna yapışkan olur.
3- Tuz oranı her 1 litre su icin 10 gr (1 Tatlı kaşığı) veya yarısını kullanınız.
4- Kaynamaya başlayan suyunuza tuzunu ekleyiniz.  Tuz önce konursa su geç kaynar.Makarnayı o zaman atınız.
5- Önceleri sık sık ,sonra arasıra karıştırıp yapışmamasını sağlayınız. İsterseniz suyuna bir tatlı kaşığı çiçek yağı katabilirsiniz ama gerek yoktur.
6- Tekrar kaynamaya başlayınca alevi kısarak yavaş kaynamasını sağlayınız.   Fazla kaynatmak enerji kaybına neden olur.


MAKARNAYI NE KADAR PİŞİRELİM ?
Makarna pişirmenin en zor ve püf noktası,onun işlemlerden geçip,masaya servisinde aldente (hafif sertçe) olarak servis edilmesidir. Makarna pişirme süresi, onun kalınlığına bağlıdır. İnce olanlar için birkaç dakikayken kalınlar için 20 dak. olabilir. Birkaç denemeden sonra ailenin en çok yediği tip makarna ve çeşitlerinin pişirilme süreleri ve hangi soslarla tercih edildiğini bulursunuz. Pişirmeye başlarken kişi sayısına yeteçek kadar makarna haşlayın. beklemiş makarna hem lezzetten hemde besin değerlerinden kaybeder. Karıştırırken yumuşadığını hissedince bir tane alıp tadına bakın. Tavan atıp bakmak masraflı ve estetik bozar. Normalden biraz daha sert olmalıdır çünkü kendi sıçaklığıyla pişmeye devam ederken servis edinceye kadar geçen zamanda tam pişme noktasında olur. Makarnayı tırnağınızla, çatal veya kaşıkla kırıp,orta kısmında ince bir beyazlığın olduğuna bakın. Beyazlık kalınsa pişirmeye devam edin.
  Pişmesine az kalmış olan makarnayı alıp süzün. Lazanya ve geniş yüzlü makarnaların suyuna bir kaşık yağ koyabilirsiniz. Yapışmalarına engel olur. Pişmiş makarnanın içine 1 veya 2 bardak soğuk su ilave edin. Pişmesini yavaşlatır. Süzgeçin içinde süzün. Asla soğutmayın. Zahmet ve parayla ısıttığınızı soğutup tekrar ısıtmak zarardan başka birşey değildir. Boşalan tencereye tereyağı koyup hafif ısıda veya kendi ısısıyla eritin. Makarnayı tekrar tencereye koyup karıştırın ve sosunu ilave edin, Karıştırın ve üstüne genelde sert peynir rendesi serpip servis edin.






Ve birkaç makarna tarifi...


                                      BEYAZ ŞARAPLI KURU DOMATESLİ VE PEYNİR SOS İLE.. FARFELLE


MALZEMELER
40gr tereyağı
1 çay kaşığı hardal
40gr un
½ lt süt
½ çay kaşığı tuz
1 tutam muskat
½ çay kaşığı değirmende çekilmiş karabiber
3-4 damla tabasco acı biber sosu
125 gr rendelenmiş cheddar peyniri
100 gr kurutulmuş domates

YAPILIŞI
-Bir tencerede tereyağını eritip ateşten alın.
 -Kurutulmuş domatesleri ince şekilde doğrayın.
- Hardal ve un ilave edip karıştırın.
- Tuz, muskat, karabiber ve tabasco kurutulmuş domates ilave edip kaynamaya başlayınca ateşi kısarak peynir ilave edin.
- 3 dk karıştırarak pişirin.
- Şarap ilave ederek 1 dk pişirerek makarna üzerinde servis edin...



                                                PENNE MAKARNA , ARRABIATA SOS İLE

MALZEMELER

1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet büyük iyi kıyılmış soğan
4 diş sarımsak
½ bardak kırmızı şarap
1 çorba kaşığı toz şeker
6 yaprak doğranmış fesleğen
1 çay kaşığı doğranmış Arnavut biberi
2 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı limon suyu
 ½ çay kaşığı sebzeli çeşni
½ çay kaşığı değirmende çekilmiş karabiber
200 gr dilimlenmiş konserve domates 
2 çorba kaşığı doğranmış maydanoz 


Yapılışı

- Bir tavada yağı ısıtıp soğan ve sarımsak ekleyip 5 dk bekletin.
- Diğer malzemeleri ekleyip kaynatın
-  Kaynadıktan sonra ateşi kısıp 15 dk pişirin
- Piştikten sonra maydanoz ilave edip makarnayla servis edin.


 



1 yorum: