Gelin beraber
hepimizin çok severek yediği, Mutfaklarımızın vazgeçilmezi olan Makarnaya şöyle
bir bakalım.
İnsanlar, doğdukları andan itibaren yaşamak
ve bir fizyolojik ihtiyaç olarak da, karınlarını doyurmayı ön planda
tutmuşlardır. Gelişen teknoloji ve sistemlerle daha sağlıklı yaşamak için
gıdaların üretimi ve beslenmedeki önemini incelenmiştir. Beslenmemizdeki önemli
öğelerden karbonhidratlı gıdalar, başta gelmektedir. Bu tür besinlerin başında
makarnalar gelir. Bunlar küçük katkılarla lezzetli bir yemek olurken, uzun süre
tok tuttukları gibi dengeli beslenmeyi sağlarlar.
BESİN DEĞERİ
Pasta öncelikle komplex karbonhidratlardan
nişastaları sağlar. Bu çabuk kullanılan enerji sağlar, kariojen değildirler ve
şeker hastalarına da tavsiye edilirler.Az miktarda lipid, protein içerir.
Özellikle glutamik asit içerir. Vitamin olarak B1, B2, PP içerir.
Mineral
olarak fosfor, bakır, kalsiyum, demir ve çinko bulunur. Tahıl, sebze, peynirle
servis edildiğinde tek bir tabakta tam bir beslenme sağlar. Şişmanlattığı doğru
değildir. 100 gr. 350 kcal içerir.
Önemli olan sostaki yağları dengelenmesidir. Dişe gelecek şekilde az
pişirilirse hazmıda kolaylaşır. %5 daha az kalori sağlar. Fazla ısıya maruz
kalmadığından beslenme değerleri daha yüksek olur.
MAKARNA ŞİŞMANLATMAZ !!! İNANMIYORSAk Bİ OKUYALIM ?
? ?
Dünyaca
meşhur Weight Watchers'in menüsünde makarnanın yeri olduğunu
biliyormusunuz ?
Akdeniz
Zayıflama rejiminde her gün makarnaya yer veriliyor. Makarnanın mideyi 3 saat meşgul ederek aynı
zamanda acıkmayı uzak tuttuğunu biliyor musunuz ?
Makarnayı
çok pişirip nişastasının pişip şişmesini sağlamayınız. Gıda uzun süre ısıya
maruz kaldığından beslenme değerleri azalır. Makarnalı Akdeniz rejimiyle
zayıflama yavaş fakat kesin olur.
KALİTELİ İYİ BİR MAKARNA GÖZLE
TANINIR.
Açık sarımtırak renkte,mat değil ve yarı saydam
olmalıdır. Beyaz küçük lekeleri olmamalı çünkü eski olduğunu veya başka
maddelerin karıştığını belirtir.
MAKARNA PİŞİRİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKNLER
1- Her 100 gr makarna için 1 litre su kullanın.
2- Az suda pişirilen ve soğuk suya konan makarna,geç kaynamaya başlar ve makarna
yapışkan olur.
3- Tuz oranı her 1 litre su icin 10 gr (1
Tatlı kaşığı) veya yarısını kullanınız.
4- Kaynamaya başlayan suyunuza tuzunu
ekleyiniz. Tuz önce konursa su geç
kaynar.Makarnayı o zaman atınız.
5- Önceleri sık sık ,sonra arasıra karıştırıp
yapışmamasını sağlayınız. İsterseniz suyuna bir tatlı kaşığı çiçek yağı
katabilirsiniz ama gerek yoktur.
6- Tekrar kaynamaya başlayınca alevi kısarak yavaş
kaynamasını sağlayınız. Fazla kaynatmak
enerji kaybına neden olur.
MAKARNAYI NE KADAR PİŞİRELİM ?
Makarna pişirmenin en zor ve püf noktası,onun
işlemlerden geçip,masaya servisinde aldente (hafif sertçe) olarak servis
edilmesidir. Makarna pişirme süresi, onun kalınlığına bağlıdır. İnce olanlar
için birkaç dakikayken kalınlar için 20 dak. olabilir. Birkaç denemeden sonra
ailenin en çok yediği tip makarna ve çeşitlerinin pişirilme süreleri ve hangi
soslarla tercih edildiğini bulursunuz. Pişirmeye başlarken kişi sayısına
yeteçek kadar makarna haşlayın. beklemiş makarna hem lezzetten hemde besin
değerlerinden kaybeder. Karıştırırken yumuşadığını hissedince bir tane alıp
tadına bakın. Tavan atıp bakmak masraflı ve estetik bozar. Normalden biraz daha
sert olmalıdır çünkü kendi sıçaklığıyla pişmeye devam ederken servis edinceye
kadar geçen zamanda tam pişme noktasında olur. Makarnayı tırnağınızla, çatal
veya kaşıkla kırıp,orta kısmında ince bir beyazlığın olduğuna bakın. Beyazlık
kalınsa pişirmeye devam edin.
Pişmesine
az kalmış olan makarnayı alıp süzün. Lazanya ve geniş yüzlü makarnaların suyuna
bir kaşık yağ koyabilirsiniz. Yapışmalarına engel olur. Pişmiş makarnanın içine
1 veya 2 bardak soğuk su ilave edin. Pişmesini yavaşlatır. Süzgeçin içinde
süzün. Asla soğutmayın. Zahmet ve parayla ısıttığınızı soğutup tekrar ısıtmak
zarardan başka birşey değildir. Boşalan tencereye tereyağı koyup hafif ısıda
veya kendi ısısıyla eritin. Makarnayı tekrar tencereye koyup karıştırın ve
sosunu ilave edin, Karıştırın ve üstüne genelde sert peynir rendesi serpip
servis edin.
Ve birkaç makarna tarifi...
BEYAZ ŞARAPLI KURU DOMATESLİ VE PEYNİR SOS
İLE.. FARFELLE
MALZEMELER
40gr tereyağı
1 çay kaşığı hardal
40gr un
½ lt süt
½ çay kaşığı tuz
1 tutam muskat
½ çay kaşığı değirmende çekilmiş karabiber
3-4 damla tabasco acı biber sosu
125 gr rendelenmiş cheddar peyniri
100 gr kurutulmuş domates
YAPILIŞI
-Bir tencerede tereyağını eritip ateşten alın.
-Kurutulmuş
domatesleri ince şekilde doğrayın.
- Hardal ve un ilave edip karıştırın.
- Tuz, muskat, karabiber ve tabasco kurutulmuş
domates ilave edip kaynamaya başlayınca ateşi kısarak peynir ilave edin.
- 3 dk karıştırarak pişirin.
- Şarap ilave ederek 1 dk pişirerek makarna
üzerinde servis edin...
PENNE MAKARNA , ARRABIATA SOS İLE
MALZEMELER
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet büyük iyi kıyılmış soğan
4 diş sarımsak
½ bardak kırmızı şarap
1 çorba kaşığı toz şeker
6 yaprak doğranmış fesleğen
1 çay kaşığı doğranmış Arnavut biberi
2 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı limon suyu
½ çay kaşığı sebzeli çeşni
½ çay kaşığı değirmende çekilmiş karabiber
200 gr dilimlenmiş konserve domates
2 çorba kaşığı doğranmış maydanoz
- Bir tavada yağı ısıtıp soğan ve sarımsak ekleyip
5 dk bekletin.
- Diğer malzemeleri ekleyip kaynatın
-
Kaynadıktan sonra ateşi kısıp 15 dk pişirin
- Piştikten sonra maydanoz ilave edip makarnayla
servis edin.
:) tebrikler ve Başarılar güzel blog olmus
YanıtlaSil