21 Mart 2014 Cuma

SIFIR YAĞ


BOOOZAAAAAA


Haydi gelin beraber kış gecelerinde içimizi ısıtan o mis gibi Boza nedir bir bakalım.

Boza;darı irmiği ,su ve şekerden üretilen bir kış içeceğidir.İçinde A,B,C ve E vitaminleri bulunmaktadır.
Protein,karbonhidrat,demir,çinko,fosfor açısından da oldukça zengindir.
Boza mayalanması sırasında içinde laktik asit üretir.Ender gıda maddelerinde bulunan bu asit,çok değerli olduğudan,hazmı kolaylaştırıcı bir etkisi vardır ve içinde 0 yağ bulunmaktadır.

Bilinen en eski Türk içeceklerindendir.

   
      Gelelim bozanın faydalarına


  • Gribe yakalanma riskini düşürür.
  • Mide üzerinde olumlu etkileri olduğundan mide yanmalarını azaltır ve mideyi güçlendirir.
  • B vitamini açısından zengin olduğundan zihinsel yorgunluğun giderilmesini sağlar.
  • Kış aylarında bolca tüketilen bozanın öksürüğü azalttığı da bilinir.
  • Hazmı kolaylaştırıcı bir etkisi vardır.
  • Büyüme çağında ki çocukların gelişimine katkı da bulunmaktadır.
  • Son zamanlarda yapılan araştırmalar sonucunda kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini  azalttığı da  bilinmektedir.
  • Süt yapıcı etkisi olduğundan hamilelere önerilir.
  • İçinde bol miktarda vitamin olduğu için sporculara da tavsiye edilir.




Boza;mayalı ve gıda bakterilerinin yaşadığı bir içecek olduğundan koruma şartları çok önemlidir.Şişelenmesi sırasında fermantasyon devam ettiğinden çok hızlı tüketilmesi gerekir.

Boza sokakta ve dükkanlarda bozacılar tarafından satılır ve tabi ki işin aslını bilen ustalar tarafından yapılmaktadır. Bunlardan en iyisi denilebilecek olanlardan  biri Vefa Bozası'dır.


Evde boza yapmayı denemek isteyenler için ;

Malzemeler

3 bardak bulgur
2 Kahve fincanı prinç
3 bardak toz şeker
1 bardak eski boza ya da kibrit kutusu büyüklüğünde maya

Yapımı

Bulgur akşamdan bol su ile ıslatılır.
Ertesi gün bulgur ve prinç iyice ezilinceye kadar pişirilir.
Mikserle çırpılır ve ince süzgeçten geçirilir.
Bu karışım hafif ateşe konulur ve içine şeker atılır,eriyinceye kadar karıştırılır. Sonra ateşten alınır.
Bir yerde ılınmaya bırakılır , arada bir karıştırılır.
ılındıktan sonra içine eski boza ya da ılık suyla ezilmiş maya katılır. İyice karıştırılır.
Bu karışımın ağzı kapatılarak 20-25 derecelik bir yerde ara sıra karıştırılarak 2-3 gün bekletilir.
İçinde göz göz  hale gelmiş kabarcıklar görülürse bozanız olmuş demektir:)
Serin bir yere alınır ve soğuk servis yapılır isteğe bağlı olarak üzerine sarı leblebi ve tarçın ilave edilir
 ve afiyetle içilir...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder