Füzyon mutfağına merhabalaar diyerek başlayalım :)
Füzyon mutfağı günlük hayatımızda artık çoğu yerde duyduğumuz bir kavram haline geldi diye düşünüyorum.
Peki gerçekten nedir bu ' Füzyon Mutfak' ?
Ve biz bu kavramdan ne kadar haberdarız ?
Gelin önce birlikte Füzyonun kelime anlamına bir bakalım.
Füzyon;birleşme,kaynaşma demektir. Yani buradan yola çıkacak olursak az çok tahmin edebiliriz.
Kimyada tepkimelere verilen genel bir terim olmakla beraber,dilimize sonradan girmiş ve popülaritesi baya yüksek ve şaşalı bir kelimedir. Ama kelime anlamına baktığımızda bize hiçte uzak gelmediğini görmüş olduk.
Füzyon;kaynaşma,bütünleşme demiştik. Yani farklı milletten insanların, farklı yerlere yaptığı göçler sonucunda kaynaşan kültürlerin ortaya çıkarttığı bir akım diyebiliriz.
California ve Avustralya'ya yapılan göçler sonucu bu akım yaygınlaştı ve tuttu. İngilizi,Fransızı,Çinlisi, vs geldi ve bunların mutfakları arasında bir füzyon oluştu.
Bizim mutfağımıza bakacak olursak; Bizim mutfağımız zaten farklı kültürlerin etkisini görmüş ve gelişmiş bir mutfak. Füzyonun en güzel örneği Osmanlı mutfağı değil mi sizce de bir düşünürsek ?
Osmanlı topraklarında yaşamış olan bir çok milletin ve bir çok kültürden bir çok şey var mutfağımızda.
Bu yüzden Füzyon mutfağına en güzel,en yoğun örnekler, Osmanlı mutfağından verilebilir.
Bir örnekle bakacak olursak; 'Kebap' Türk Füzyon mutfağının bir ürünüdür aslında.
Nasıl mı ?
Kebap;Asya ve Arap mutfağından sonra Türk mutfağının Füzyonuyla gelişmiş bir yemektir aslında. Türkiye'de 1950'ler de yaygınlaşmıştır.
Füzyon bir açıdan da ; Yemeğin ve mutfağın ' Küreselleşmesi ' anlamına gelir.
Bir çeşit Mutfak devrimidir aslında.
Dünya mutfaklarına ait farklı yemek anlayışlarının sentezlenip , yeni mutfaklar, yeni yemekler ve yeni lezzetlerle yaratılıp bir araya gelmesi de diyebiliriz.
Örneğin ; Türk mutfağından bir kebap yemeğinin, yeniden yorumlanıp, onu bir Uzakdoğu garnitürü ile ya da Bir Fransız sosu ile sunulması ve bu şekilde yeni yemekler üretilmesi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder