MARGARİN VE MARGARİN’İN TARİHİ
Bir ödevimin araştırmasını yaparken bu konuyu inceledim ve
ilgimi çektiği için sizlerle paylaşmak istedim.
Öncelikle margarinin tarihine bir bakalım.
Avrupa'da savaşların etkisi ve Sanayi devriminin sonucunda yeteri kadar yağ üretilemediğinden, yağ
ihtiyacını karşılamak için, Fransız kimyacı Mege-Mouries tarafından
Fransa-Prusya savaşının olduğu yıllarda "margarin" ortaya
çıkarılmıştır.
1869 yılında, III. Napolyon, ordunun ihtiyacı için ve fakir
halkın da rahatlıkla satın alabileceği, tereyağına benzeyen ve onun yerine
geçebilecek maddeyi bulmaları için bir yarışma açmıştır. Yarışmayı 1870 yılında
Mege-Mouries kazanmış ve onun bulduğu margarin formülü, bugüne kadar birçok
değişikliklere uğrayarak geliştirilmiştir. Margarinin
ülkemize girişi, 1953'de Bakırköy Margarin Fabrikası'nın üretime geçmesiyle
olmuştur. Önce sarı teneke kutularda "Vita" yağları, ardından
"Sana" adıyla üretilen margarinlerin, neredeyse girmediği ev
kalmamıştır. Halkımız, yıllar boyu bütün margarinlerin ortak adı olarak
"Vita" ve "Sana" kelimelerini kullanmışlardır.
Gelelim margarine…
Margarin nedir ?
Sızma zeytinyağı hariç, Yağlı tohumlardan elde edilen yağlar
ham olarak tüketilemezler.
Çeşitli kimyasal ve fiziksel işlemler uygulanarak yenilebilir
hale getirirler.
Margarin üretmenin sadece tek bir yolu yoktur, ama esas
olarak süreç çok basittir.
Önce uygun olan katı
ve sıvı yağ bileşimi,daha sonra da bu bileşimin, yağsız süt veya süt proteini
gibi yağ dışındaki bileşenler ve su ile karıştırılmasıyla istenilen lezzet ve
besin değerleri belirlenir.
Gelelim margarin’de
ki katkı maddesi muhabbetine…
Margarinin içinde gıda
güvenliğini sağlayan, besin değerine destek veren, kaliteyi koruyan katkı
maddeleri bulunmaktadır. Margarinin performansını artırmak için kullanılması
zorunlu olan bu katkı maddelerinin güvenliği, gıdalarda maksimum kullanım
dozajları ile ilgili mevzuat, pek çok bilimsel çalışma sonucunda
belirlenmiştir. Margarinlerde kullanılan katkı maddeleri kalitenin korunmasını
sağlar ve Türk Gıda Kodeksi’nce cinsleri ve kullanım oranları belirlenmiştir.
Margarin tüketirken hangi yağları
vücudumuza alıyoruz ? ? ?
Margarini bitkisel yağlardan elde ediyoruz. Bunun
sonucunda hayvansal yağlara oranla daha
az kolestrol tüketmiş oluyoruz. Margarinde özellikle sadece yağda eriyen bazı
vitaminler yönünden zengindir.Bitkisel yağlarda bulunan tekli ve çoklu doymamış
yağlar,genellikle vücudumuzun kendi kendine üretemediği ancak gerekli olan E
vitamini ,Omega 3 ve 6 ailesine ait yağ asitleri gibi besin öğelerini içerir.Bu
öğeler,iyi halin sürdürülmesiyle,büyüme ve gelişmede önemli bir rol oynar.
Margarin ve Doymuş
yağlar ? ? ?
Yağlar, temel olarak doymuş
yağlar, tekli doymamış yağlarve çoklu doymamış yağlar olmak üzere üç gruptan oluşur.
İster sıvı olsun ister margarin, yenilebilir tüm yağlarda, hem doymuş hem de
doymamış yağlar bulunur ve bu yağlar, yapılarına göre sınıflandırılır. Günlük
enerji gereksiniminin %7-10’unun arasında kalması şartıyla, sağlıklı bir
insanın doymuş yağ kullanması gereklidir.
Margarinler, bitkisel yağların
bir kompozisyonudur. Tek bir yağdan üretilmedikleri için doymuş, doymamış yağ
oranları kontrol altındadır. İster sıvı ister katı görünümünde olsun tüm
yağlar, doymuş ve doymamış yağları içerir.
Günlük enerji ihtiyacı 2000
kalori olan bir yetişkin, 60-70 gram arası yağ tüketebilir; bunun da en fazla
20 gramı doymuş yağlardan gelebilir.
Margarinler ve
Doymamış yağlar…
Doymamış yağlar, vücudumuz için
gerekli temel yağlar açısından zengindir. Bu yağlar, vücudumuz tarafından
üretilemezler ve mutlaka dışarıdan alınmaları gerekir.
Doğadaki her besin öğesinin
beslenmede mutlaka yararı vardır. Yeter ki, bunlar dengeli ve bilerek
tüketilmelidir.
Margarinler,
• % 100 bitkisel yağlardan üretilir.Margarinin içindeki toplam yağ oranı %60-70 oranındadır.
• % 100 bitkisel yağlardan üretilir.Margarinin içindeki toplam yağ oranı %60-70 oranındadır.
• Kolesterol içermez
• Trans yağ yoktur
• A ve D vitaminleri içerir
• Trans yağ yoktur
• A ve D vitaminleri içerir
Her bitkisel yağ, tekli ve çoklu
doymamış yağlar ile doymuş yağlar olmak üzere üç yağ çeşidini de içerir.
Zeytinyağı, fındık yağı gibi meyve yağları tekli yağlar bakımından; ayçiçeği,
mısırözü gibi tohum yağları da çoklu yağlar bakımından zengindir. Margarin,
çeşitli bitkisel yağ türlerinin bir karışımıdır.
Margarin, vücudumuz için gerekli
olan temel yağları içerir. Vücudumuzun üretemediği temel yağlar Omega–3 ve
Omega–6 ailesindendir. Omega 3 ve Omega 6 yağları, vücudun sağlıklı büyümesi,
gelişmesi ve işleyişi için gereklidir. Sağlıklı bir beslenme düzeninde enerjinin
% 30’unun yağlardan alınması önerilmektedir. Buna göre alınması gereken yağ
miktarını, yağ çeşitleri arasında dengelemek ve beslenme çeşitliliği sağlamak
daha faydalıdır. Ancak sıvı yağlar bunun için yetersiz kalabilir, bu yüzden
margarin de dengeli beslenmede yer alabilecek bir yağ alternatifidir.
Yetişkin bir bireyin günlük yağ tüketiminin 60–70 gram olması uzmanların (WHO, Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi vb) tavsiyeleri arasındadır. Bu yağın 1/3’ü doymuş; 1/3’ü tekli doymamış; 1/3’ü çoklu doymamış olan dağılmış olarak tüketilmesi gerekmektedir. Margarinin 10 gramında 0.06-0.09 mg A vitamini vardır. Bu miktarlar, günlük önerilenin önemli bir miktarını karşılamaktadır. Ayrıca, vücut tarafından emilimi ancak yağlarla birlikte alındığında mümkün olmaktadır. Bu nedenle, margarinlere A vitamini eklenmesi toplum sağlığı açısından da faydalıdır. Margarinler, A ve D gibi yağda çözünen vitaminlerin kaynağıdır. Oysa ki çoğu bitkisel yağ bu vitaminleri içermez. Bunun için ambalajlardaki içerik bilgisine bakılması önemlidir. Diğer taraftan yağlar, diğer gıdalarda bulunan A, D, E ve K gibi yağda eriyen vitaminlerin emilmelerini sağlar. Yetişkin bir bireyin günlük yağ tüketiminin 1/3’ü doymuş; 1/3’ü tekli doymamış; 1/3’ü çoklu doymamış olarak dağılmalıdır. Buna göre alınması gereken yağ miktarını, yağ çeşitleri arasında dengelemek ve beslenme çeşitliliği sağlamak faydalıdır. Margarin de bunun için iyi bir kaynaktır.
Yetişkin bir bireyin günlük yağ tüketiminin 60–70 gram olması uzmanların (WHO, Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi vb) tavsiyeleri arasındadır. Bu yağın 1/3’ü doymuş; 1/3’ü tekli doymamış; 1/3’ü çoklu doymamış olan dağılmış olarak tüketilmesi gerekmektedir. Margarinin 10 gramında 0.06-0.09 mg A vitamini vardır. Bu miktarlar, günlük önerilenin önemli bir miktarını karşılamaktadır. Ayrıca, vücut tarafından emilimi ancak yağlarla birlikte alındığında mümkün olmaktadır. Bu nedenle, margarinlere A vitamini eklenmesi toplum sağlığı açısından da faydalıdır. Margarinler, A ve D gibi yağda çözünen vitaminlerin kaynağıdır. Oysa ki çoğu bitkisel yağ bu vitaminleri içermez. Bunun için ambalajlardaki içerik bilgisine bakılması önemlidir. Diğer taraftan yağlar, diğer gıdalarda bulunan A, D, E ve K gibi yağda eriyen vitaminlerin emilmelerini sağlar. Yetişkin bir bireyin günlük yağ tüketiminin 1/3’ü doymuş; 1/3’ü tekli doymamış; 1/3’ü çoklu doymamış olarak dağılmalıdır. Buna göre alınması gereken yağ miktarını, yağ çeşitleri arasında dengelemek ve beslenme çeşitliliği sağlamak faydalıdır. Margarin de bunun için iyi bir kaynaktır.
! İhtiyaçtan fazla olan besinler, tüketildikten sonra
enerjiye çevrilmediğinde yağ olarak vücutta birikir. Onun için her türlü
besini, ihtiyaçtan fazla tüketmek her açıdan risktir.

Bu margarinin hiç
mi zararlı yönleri yok diyeceksiniz var
tabi ki de L
- Kroner kalp hastalığı riskini 3 kat arttırır.
- Kötü kolestrolü arttırır.
- Anne sütünün kalitesini düşürür.
- Bağışıklık sistemini zayıflatır.
- Pankreasın insülin tepkisini azaltarak şeker hastalığına yol açar.
Burada margarinle birbirinden güzel
yapabileceğiniz yemek & tatlı tarifleri bulabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder